Bodø Domkor Bodø Domkor
Bodø Domkor
Sangere
Dirigent
Plateutgivelser
Konsertomtaler
Bilder
Kontakt
For medlemmer
English
Deutsch
Italiano
Samarbeidspartner:
Forside > Konsertomtaler > Sergej Rachmaninovs 'Vespers'

Sergej Rachmaninovs 'Vespers'
Tid: 29. mars 2009 19:30
Sted:Bodø Domkirke
Billetter:200 / 150
Medvirkende:Bodø Domkor og Bodøoktetten
Solister:Mikael Rönnberg, tenor og Regine Vesterlid Strøm, alt
Dirigent:Ragnhild Strauman

Sergej Rachmaninov (1873-1943) var en russisk komponist, pianist og dirigent som emigrerte til USA i 1920. Av fullførte verk, skrev han blant annet fire klaverkonserter, tre symfonier og tre operaer. Rachmaninov var ikke bare en av de største pianistene i det tyvende århundre, men også den siste store representanten for den russiske romantiske tradisjonen sammen med Tsjaikovskij og Rimskij-Korsakov.

Vespers eller All-night Vigil, Opus 37, er et a cappella verk som ble skrevet på mindre enn to uker i januar/februar i 1915, og ble urfremført i Moskva i mars samme år. Verket ble svært godt mottatt av både kritikere og publikum og var så vellykket at det ble fremført hele fem ganger til i løpet av en måned.

Verket blir vanligvis omtalt som Vesper da både tekster og det musikalske uttrykket er hentet fra den russisk-ortodokse aftensangen (vesper = aftensang/kveldsmesse). Dette er derimot litt upresist da det bare er i de 6 første av verkets 15 satser at disse tekstene er brukt.

Verket er også kjent for sin fyldige harmonisering, i deler av verket helt opp i 11-stemt, og for de dype bassene. F.eks. i sats 5 hvor bassene ender nede på en lav Bb. Det ble sagt under forberedelsene til urfremføringen at ”Hvor skal vi få tak i slike basser? De er like sjeldne som asparges i julen.” Men som Rachmaninov selv sa i ettertid: ”Jeg kjente mine landsmenns stemmer”

Rachmaninov mente at verket var en av hans to beste komposisjoner sammen med The Bells, Opus 35, og hadde selv et ønske om at 5. satsen skulle fremføres i hans egen begravelse.

Domkoret har for anledningen slått seg sammen med herrene i Bodøoktetten og som solister får vi høre Mikael Rönnberg og Regine Vesterlid Strøm. Dirigent er Ragnhild Strauman.

Hva skjer