Bodø Domkor Bodø Domkor
Bodø Domkor
Sangere
Dirigent
Plateutgivelser
Konsertomtaler
Bilder
Kontakt
For medlemmer
English
Deutsch
Italiano
Samarbeidspartner:
Forside > Konsertomtaler > Strålende frankriketur for Domkoret

Strålende frankriketur for Domkoret
Tid: 29. juni 2004 00:00
Sted:Frankrike
Medvirkende:Bodø Domkor
Dirigent:Ragnhild Strauman Halstensen

21. juni satte Bodø Domkor kursen for Frankrike. Vi dro i mer eller mindre samlet flokk til Paris, og i løpet av to-tre dager forsøkte vi å rekke over alt det som man egentlig trenger uker og måneder for å få med seg: Sacre Ceour og Champs Elysses, Disneyland Paris og Eiffeltårnet, Notre Dame og båttur på Seinen. Men det absolutte høydepunktet kom 24. juni om kvelden: Som første norske kor inntok Bodø Domkor katedralen Eglise de la Madeleine, parisernes egen favorittkatedral. Og det er ikke vanskelig å skjønne hvorfor: Særpreget ytre utforming inspirert av greske templer, et fantastisk og storslått interiør, samt en akustikk som slår alt det Bodø Domkor noensinne har opplevd før. Ikke rart konsertprogrammet varte flere minutter lenger enn normalt! Og pariserne møtte frem, sammen med en nokså stor koloni av norske fastboende i Paris. Responsen var overveldende, og klumpen satt nok i halsen på flere av oss korister da vi avsluttet med 'Å eg veit meg eit land', for anledningen presentert som 'the national Anthem of Northern Norway'. Konsertprogrammet for øvrig bestod av nordisk kirkemusikkrepertoar ( med unntak av Francis Poulencs 'Ave verum corpus'). Verker av Edvard Grieg, Trond Kverno, E. Rautavaara, J. Mäntyjärvi, Knut Nystedt, Torkell Sigurbjörnson, Niels la Cour samt nordnorske folketoner stod på reportoaret. Sammensetningen av latinske bønner og messetekster, en finsk ortodoks 'invokasjonssalme', salmer av Hans A. Brorson, Petter Dass og Dorte Engelbretsdatter samt en middelalderlegende (Corpus Christi Carol) gav et spennende og variert konsertprogram som åpenbart falt i smak hos det franske publikum. Les omtaler av konserten i Avisa Nordland: 23. juni 2004: Bodø Domkor i drømmekirken og 25. juni 2004: Stor kveld i Paris.

Etter fire dager i Paris busset vi til Bourdeaux - en varm og lang, men hyggelig tur. Vi fikk delta på søndagsmesse i en av de største katedralene i Bourdeaux, vi besøkte St.Emilion hvor vi besøkte vinslott og vandret gatelangs i trange middelaldergater. På torget holdt vi en 'minikonsert' med utdrag fra konsert- programmet vårt. Været var varmt og trykkende, brosteinene brant under skosålene, men stemningen og responsen på torget var uforglemmelig. Domkoret var også invitert som gjester av byen Saint Louis de Montferrat søndag 27.juni. Der fikk vi besøke slottet til greven av Pontac, hvor noen av oss benyttet anledningen til å speile oss i et speil som har vært i Ludvig 14.'s eie! Vi deltok i den årlige landsbyfesten ved elven, med dans til ompa-band og langbord i telt langs elven. Det var en fantastisk opplevelse, selv for de av oss som pirket noe usikkert i den røkte ålen - fanget i elven og presentert som stedets spesialitet. En lang og innholdsrik (og varm!) søndag kuliminerte i vår egen konsert i kirken om kvelden, med stappfull kirke, 40 graders varme (inne!) og kirkeklokker som var noe ute av kontroll og foranlediget regelmessige pauser i programmet. Det stilte store krav til konsentrasjon, og Ragnhild dirigent bestod prøven med glans.

De siste par dagene før hjemreise var vi turister, ved kysten og i selve Bourdeaux. Det gjorde godt, kanskje særlig for ungene som deltok på turen - en flott flokk i alderen 2 måneder til 15 år. Vel hjemme igjen registrerer vi at turen for alle hadde vært en flott opplevelse og gir inspirasjon til resten av jubileumsåret.

Hva skjer