Bodø Domkor Bodø Domkor
Bodø Domkor
Sangere
Dirigent
Plateutgivelser
Konsertomtaler
Bilder
Kontakt
For medlemmer
English
Deutsch
Italiano
Samarbeidspartner:
Forside > Konsertomtaler > Bach Juleoratoriet

Bach Juleoratoriet
Tid: 5. desember 2019 19:00
Sted:Bodø domkirke
Medvirkende:Bodø Domkor, Arktisk Filharmoni
Solister:Mathilde Marjavara (sopran), Mette Bjærang (alt), Mathias Gillebo (tenor) og Martin Hatlo (bass)
Dirigent:Gro Bergrabb

Bachs juleoratorium er et av de mest berømte og spilte sakrale verk av den tyske komponisten, og også det mest kjente juleoratoriet.

Verket består av seks deler, hver av dem oppbygget som en kantate, én for hver av datidens tre julefestdager: Juledagene (fødselshistorien), nyttårsdagen (omskjæringen og navngivningen) og søndag etter nyttår og helligtrekongersdag (6. januar). Denne gangen framfører vi de tre første delene av verket.

Vi lover sakral og helt spesiell stemning når vi – sammen med Arktisk Filharmoni – framfører Juleoratoriet av Johann Sebastian Bach.

Bare en del av musikken ble nykomponert av Bach. Flere koraler og arier stammer fra verdslige verker Bach tidligere hadde komponert, deriblant gratulasjonskantater til det saksiske fyrstehuset. Slik gjenbruk eller også justeringer av tidligere komponert musikk kalles parodier. Ikke fordi de er morsomme, som vi forbinder med ordet i dag, men som en seriøs teknikk eller som gjenbruk av musikk for å presentere ny tekst.

Verket ble første gang framført i Leipzig i jula/nyttår i 1734/35, og det skulle ta godt over 100 år før det ble framført på ny, i 1857 i Berlin. I dag er Juleoratoriet et musikalsk «must» i jula for svært mange. Konserten inngår i Arktisk Filharmonis abonnementsserier Full Storm og Liten Storm.

Hva skjer